Shelther Shiatsu Therapie
Koemelk / geitenmelk

Van koemelk wordt men slaperig omdat het heel zwaar verteerbaar is; het heeft zo'n 2,5 uur nodig om de maag te passeren. Een koe kan caroteen (nog niet omgezette vitamine A) niet omzetten vandaar dat de caroteen in de koemelk een extra belasting geeft doordat het in het menselijk lichaam moet worden omgezet. Bovendien geeft koemelk verslijming in slokdarm en luchtwegen.

Een geit kan caroteen omzetten in vitamine A, geitenmelk is daardoor meer geschikt voor menselijke consumptie dan koemelk. Het is bovendien licht verteerbaar ook al omdat het maar 40 minuten nodig heeft om de maag te passeren. Het is beslist niet vet en bevat volwaardige eiwitten.

Samenstelling

Het vitamine A gehalte in geitenmelk is vier keer en het vitamine D gehalte is twee keer hoger dan in koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. Bovendien bevat geitenmelk weinig zout waardoor het erg geschikt is voor mensen met hart en vaat ziekten.

Geitenmelk bevat een natuurlijk antibiotica met kankerremmende stoffen. Orotaatzuur (vitamine B13) komt in grote hoeveelheden voor, bovendien bevat geitenmelk veel magnesium, ijzer, vitamine A en D. 

Karaktertrekken

Geiten zijn van nature zeer schoon. Ze laten zich niet met afval voeden en houden van delicatessen. De geit stamt af van ree, hert, gems en antilope. Het karakter van de geit is weerbarstig, brommerig en nukkig. Bovendien is een geit hardnekkig, koppig, stug en onwrikbaar. Tegelijkertijd is ze dun, kwiek en beweeglijk. Het is eigenlijk een eigenaardig en zonderling dier. Een koe daarentegen is dik, lomp en traag. Het drinken van koemelk geeft op den duur een zekere traagheid, een zekere wattigheid. Het drinken van geitenmelk daarentegen geeft levendigheid en taaiheid.

Smaak

Er is nauwelijks verschil te proeven tussen verse geitenmelk en koemelk. Geitenmelk die niet lekker smaakt is oud, gepasteuriseerd of niet hygiŽnisch behandeld tijdens of na het melken. Verse melk is in de koelkast 5 tot 6 dagen houdbaar.

Indicaties

Het meest geschikt voor zuigelingen is moedermelk. Mocht dit om welke reden dan ook niet voorhanden zijn dan is geitenmelk een goede tweede keuze. Koemelk is het minst geschikt als zuigelingen voeding.

Kinderen die 's nachts huilen vanwege darmkrampjes, hoest door slijmvorming in de luchtwegen, oorontsteking etc. reageren meestal erg goed op geitenmelk.

Enkele kenmerkende klachten die verbetering ondervinden door geitenmelk zijn:

Geitenmelk heeft een regenererende werking. Het hoge vitamine B13 gehalte zorgt ervoor dat bezinksel in de weefsels wordt afgebroken waardoor welvaartsziekten minder "grondstoffen" aantreffen.
 

Bron: kruidenvrouwtje.nl

NB: Schakel altijd een arts of therapeut in voor het stellen van een diagnose. Bedenk ook dat elk mens uniek is en anders reageert. Begin daarom altijd met een lage dosering. Werkt het middel niet, verlaag dan eerst de dosis (klinkt raar maar werkt meestal wel). Gebruik nooit te lang hetzelfde kruid, stap na een tijdje over op een ander. Het kruidenvrouwtje kan geen verantwoording nemen voor toegebrachte schade door verkeerd gebruik van kruiden of het gebruik van verkeerde kruiden. Als je niet zeker weet of je het juiste kruid voor je hebt, raadpleeg dan een deskundige.


Shelther Shiatsu Therapie

Leimuiden ligt in de directe omgeving van:
Nieuw Vennep, Hoofddorp, Rijnsaterwoude, Kudelstaart, Alphen aan den Rijn, Lisse, Hillegom,
Roelofarendsveen, Woubrugge, Sassenheim, Aalsmeer, Uithoorn, Langeraar en Ter Aar.
Zie Shiatsu massage therapie contact en route.