Shelther Shiatsu Therapie

Symptomen van fibromyalgie

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde worden symptomen van fibromyalgie gezien als een Bi-syndroom, een blokkade van de stroming van de Qi (energie). De oorzaak van Bi-syndromen zijn omgevingsgebonden, namelijk pathogene invloeden van Wind, Koude en Damp dringen het (verzwakte) lichaam binnen. Wanneer de Zang organen, zoals Nieren en Milt verzwakken door slecht dieet, te veel overwerk of genetische aanleg wordt de weerstand tegen deze pathogene invloeden minder. Ze komen terecht in de spieren, pezen en gewrichten waar ze dan een obstructie veroorzaken. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid.

Mensen die veel stress hebben lijden dikwijls aan een obstructie in de stroming van Qi in het lichaam omdat stress de Lever aanvalt. De Lever verzorgt juist de goede stroming van Qi. Als dit niet meer gebeurt, kunnen de externe pathogene factoren gemakkelijk het lichaam binnendringen.
Persisterende obstructie van de gewrichten door externe pathogene factoren kan leiden tot de retentie van de lichaamsvloeistoffen. Dit verandert dan in Phlegm (slijm) wat dan weer de gewrichten en meridianen verder obstrueert. Dit leidt tot atrofie van de spieren en zwelling en deformiteit van de botten (extreme vorm van Phlegm).

De obstructie van de circulatie van Qi, Bloed en lichaamsvloeistoffen kunnen ook in Bloedstase veranderen. Als er Bloedstase aanwezig is, kan men pijn en stijfheid ervaren. Dit doordat het Bloed de zenuwen niet meer voedt en bevochtigt.
Een andere belangrijke factor bij fibromyalgie is Nier en Lever DeficiŽntie (zwakte). Het is deze deficiŽntie die de retentie van Phlegm en Stase van Bloed toelaat. Lever Ė Bloed voedt de zenuwen en wanneer de Lever deficiŽnt is, worden de zenuwen en pezen niet gevoed wat dan weer leidt tot pijn en stijfheid in de gewrichten. De Nieren voeden de botten. Wanneer zij deficiŽnt zijn, zullen de botten niet meer naar behoren gevoed worden. Dit laat Phlegm dan weer toe om zich op te bouwen in de gewrichten in de vorm van zwellingen.

Er zijn vier verschillende categorieŽn in het Bi syndroom:

Wind Bi
Wind domineert wanneer een patiŽnt pijn heeft die plots begint en ook weer snel verdwijnt. Bewegen is moeilijk en winderig weer zal de symptomen verergeren. Dit type van Bi gaat van het ene deel van het lichaam naar het andere deel van het lichaam. De tong van de patiŽnt zal een normale kleur vertonen met een dun, wit beslag erop.

Koude Bi
Koude domineert wanneer de pijn zeer erg is en gefixeerde lokalisaties heeft. Koude temperaturen verergeren de pijn en warmte zal de pijn verminderen. De tong van de patiŽnt zal ook een dun, wit beslag tonen.

Damp Bi
Damp domineert wanneer de pijn wordt vergezeld door zwaarte en soms zelfs door voosheid. De pijn zal gefixeerd zijn en damp zal de conditie verergeren met soms zwelling tot gevolg. De patiŽnt zal een wit, vettig tongbeslag tonen.

Hitte Bi
Langdurige Wind, Koude en Damp Bi Ė Syndromen kunnen resulteren in Hitte Bi. Hitte Bi wordt gekarakteriseerd door een plotseling begin, hitte in de aangedane zones. Lokale roodheid, pijn en zwelling zijn aanwezig. De tong zal een normaal tonglichaam vertonen, bedekt met een geel, vettig tongbeslag.

Bron: Ron Zoet, Lic. TCM, BScPT, BScPhEd
Motion & Health

Shelther Shiatsu Therapie

Leimuiden ligt in de directe omgeving van:
Nieuw Vennep, Hoofddorp, Rijnsaterwoude, Kudelstaart, Alphen aan den Rijn, Lisse, Hillegom,
Roelofarendsveen, Woubrugge, Sassenheim, Aalsmeer, Uithoorn, Langeraar en Ter Aar.
Zie Shiatsu massage therapie contact en route.